لزوم مشاوره : پیشرفت تکنولوژی موجب گردیده است که انسان ، کارها را سریع تر به انجام برساند . این سرعت ، مشکلاتی را برای انسان پدید آورده است . انسان برای بدست آوردن راحتی و تسهیلات ، بسیاری از ارزش های خود را از دست داده و خلاقیت و آزادی خود را تا حد زیادی وقف ماشین ساخته است . انسان قرن حاضر با پذیرش ماشین های غول پیکر ، در برابر آن و مشکلات تبعی آن تسلیم گردیده و به دستگاه ها اجازه داده است که در موارد بسیار ، برای او تصمیم بگیرند و آینده او را تعیین کنند . با ادامه چنین وضعی ، انسان در راه خود - تخریبی و از دست دادن هویت خویش به عنوان یک موجود برتر و دارای اراده گام بر می دارد .
تکنولوژی می تواند موجبات خوشبختی انسان را فراهم آورد به شرط آنکه به عنوان وسیله ای برای تأمین نیازها مورد استفاده قرار گیرد . انسان باید با نیروی اراده به کنترل تکنولوژی بپردازد و از آن به عنوان وسیله ای مهارشدنی در جهت تأمین خوشبختی استفاده کند . تکنولوژی هیچگاه قادر نیست برای انسان ، ارزش ها را تعیین کند ، هدف ها را مشخص سازد ، و به انسان بگوید که چه باید بکند و چه نباید انجام دهد . اگر انسان بتواند بر ماشین بی جان مسلط شود ، قادر خواهد شد با توجه به نیازها ، آرزوها ، و ارزش ها ، مسیر خود را مشخص سازد . در غیر اینصورت مشکلات متعددی را برای خود و اطرافیان به وجود خواهد آورد .
تعریف مشاوره : مشاوره از نظر لغوی به معنای همکاری کردن و رأی دیگری را در انجام کاری خواستن است . مشاوره ، تعاملی بین مراجع و مشاور است که بدان وسیله به مراجع کمک می شود تا پس از شناخت خویش ، تصمیمات معقول و مقبولی اتخاذ کند .
انواع مشاوره : مشاوره به صورت فردی و گروهی انجام می گیرد . به نظر ماهلر ( 1969 ) مشاوره گروهی یک تجربه اجتماعی است که در آن موانع رشد و نگرش های افراد گروه در یک محیط امن و مطمئن بررسی می شود . به عقیده شین ( shane ، 1971 ) مشاوره گروهی عبارت است از جریان رو در رو بین چند نفر به منظور تبادل نظر در زمینه علایق و مشکلاتی که افراد گروه در ارتباط با خود و یا در تعامل با دیگران دارند . هدف غائی مشاوره گروهی ، تصمیم گیری معقول و منطقی در باره هر یک از موارد مطرح شده در گروه است .
مشاوره گروهی در مقایسه با مشاوره فردی ، اولا از نظر زمان و هزینه ، مقرون به صرفه است . ثانیا اعضای گروه ، رفتارهایی را در گروه می آموزند و به انتقاد از خود و دیگران می پردازد . ثالثا عکس العمل های اعضاء نسبت به یکدیگر در مشاوره گروهی به مراتب بیشتر است و همین امر موجب کسب بینش بیشتر می شود . رابعا در مشاوره گروهی ، اعضاء متوجه می شوند که مشکل آن ها منحصر به فرد نیست و دیگران نیز مشکلات مشابهی دارند و چنین اطلاعی ، مقاومت مراجع را در جریان درمان ، کاهش می دهد . در عین حال باید بدانیم که برخی از مشکلات حاد و شدید روانی به سادگی در گروه ، قابل طرح و بررسی نیستند . همچنین برخی افراد نمی توانند از مشاوره گروهی ، آنطور که باید و شاید استفاده کنند . نتیجه آن که مشاوره گروهی در مقایسه با مشاوره فردی ، محاسن و محدودیت هایی دارد و مشاور بر اساس اطلاعاتش در زمینه مشاوره ، تصمیم می گیرد که در چه مواقعی از مشاوره گروهی و در چه مواردی از مشاوره فردی استفاده کند .
روش های مشاوره : مشاور برای کمک به مراجع ، در جریان مشاوره ، باید از روشی استفاده کند . در انتخاب روش مشاوره ، عوامل متعددی از جمله شخصیت مشاور ، نگرش او نسبت به ماهیت انسان ، نوع مشکل ، خصوصیات مراجع ، و امکانات محیطی دخالت دارند . روش های مشاوره از نظر میزان فعالیت مراجع و مشاور و نیز چگونگی رابطه بین آن ها به سه نوع مستقیم ، غیر مستقیم و انتخابی تقسیم می شوند . لازم به توضیح است که روش های سه گانه فوق ، شیوه های اجرائی نظریه های مشاوره هستند و هر روش را می توان حداقل با یکی از نظریه ها مرتبط دانست .
ادامه دارد ...